Ismertető a tóról

Szelid neve a közeli Várdomb erődítményével és a török idők harcaival függhet össze, ugyanis a török csapatok a magyar túlerőt látva, megállásra és kompromisszumokra kényszerültek "megszelidültek" ezen a területen.
A tavat a még a Duna vize mélyített ki   évezredekkel ezelőtt. Jelenleg 4km hosszú, szélessége átlagosan 150-200m között mozog, átlagos vízmélysége 3-4 méter, vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegedhet, így fürdőzésre kiválóan alkalmas. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.        
Vize szagtalan a gyógyfürdőkkel ellentétben, jelenleg még nem minősített gyógyvíz, ezért üdülőfalu létesült a környezetében.

Egy másik legenda szerint Bence vitéz úgy meghajszolta lovait hogy azok patái elvástak. De miután a lovak hosszasan a tó vizében állva ittak sebeik gyorsan rendbe jöttek.
Szeliden  2000-ben újították fel a Kastély Szállót, a jövőbeni tervek szerint gyógykezelésekre alkalmas létesítményeket is létrehoznak benne. A kastély egykoriban a kalocsai érsek pihenő kastélya volt.
A Szelidi-tavat 360 hektáros természetvédelmi terület övezi, ami növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A tó környékén így kellemes sétákat vagy kerékpártúrákat tehet az idelátogató.
A vendégeket egy ingyenesen látogatható szabad strand és egy nagyobb igényesen kialakított fizetőstrand várja. A parton vízibiciklik, csónakok, kenuk, és surfök bérelhetők, így akár rövidebb vízi túrák is tehetők. A gyerekeket kiépített játszóterek és egy óriás vízicsúzda várja. A horgászat kedvelői sem csalódhatnak a tóban amúr, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa rendszeresen akad a horgokra.
A további részletes kulturális-, sport és szórakozási lehetőségek leírásáért kérem tekintse meg "Program lehetőségek" menüpontunkat.